03.02 Farmor og farfar

De blev, da far forsvandt

Hvor minderne af mine morforældre er meget rammesatte og på en måde står for mig i sort/hvid, forholder det sig meget anderledes med min farfar og farmor. Minderne her er i farver, milde og varme.

Teknisk ved jeg lidt mere om dem, fordi vi indgår i Adslevslægten ( www.adslev.eu ), som der er udgivet flere slægtsbøger om – og hvert år kommer der til medlemmer et årshæfte. Vi er her efterkommere af slægtsgrenen Thøger Rasmussen (5BIIIF3). Min farfar hed Otto Ragnvald Rasmussen, blev født 8/2 1900 i Aarhus, og han blev 24/6 1921 gift med min farmor, Anna Kirstine Andrea Krestense Pedersen, der blev født 26/9 1898 i København. De fik fem børn. Min far vender jeg tilbage til i et senere kapitel – og det sammen med hans søskende.

Jeg har ikke truffet min farfar og farmor nær så ofte som mine morforældre. Mine forældre blev skilt, da jeg var seks år gammel. Men vi bevarede forbindelsen til farfar og farmor og især den ene af fars søskende efterfølgende – noget, jeg ved, min mor satte meget stor pris på. Hvor hun følte, mange andre vendte hende ryggen, stod farmor og farfar fast på deres roller. Hendes indtryk var nok nærmest, at de i den svære tid tog hendes parti – jeg kan ikke vide, om dette reelt er sandt. Jeg har ingen minder overhovedet, hvor min far og min farfar/farmor optræder samtidigt. Men jeg er sikker på, de har været meget støttende fra starten – det er næppe et tilfælde, at jeg blev døbt i Risskov kirke, på trods af, at mine forældre boede på Frederiksbjerg.

Farfar var elinstallatør med forretning i Risskov. Jeg husker ham som en tynd, lidt ranglet og kroget mand med et mildt smil og en tør humor. Farfar havde slidgigt. Farmor husker jeg som en lidt mere rund person, meget venlig og rar.

De boede i et idyllisk hus på Vestre Skovvej i Risskov. Dvs. – det var et dobbelthus, hvor de boede i forhuset, mens den yngste datter – Karen Grethe m. familie – boede i baghuset. På et tidspunkt, hvor det nok var det hensigtsmæssige, byttede de hus. Selv om jeg ikke er kommet der så meget og har været ganske lille, har jeg tydelige billeder i mit hoved af husene – både udefra og indefra. Som voksen har jeg af og til lagt vejen forbi for at forsikre mig om, at de stadig lignede sig selv!

Minderne med dem er flest fra juletiden. Jeg tror, det var en tradition, at de besøgte os eller vi dem en af juledagene. Jeg husker dem på besøg i vores lejlighed i Nordborggade en jul, hvor jeg har været gammel nok til at spille julemelodier på klaveret.

Farmor blev syg af kræft og var indlagt på Århus Amtssygehus. Det var på et tidspunkt, hvor jeg havde fået knallert. Jeg kan huske, jeg besøgte hende der to gange. Det var første gang, jeg besøgte en patient på et hospital. Hun var ved godt mod ved det første besøg; anden gang kan jeg huske,  jeg blev meget forskrækket over, hvor lille hun var blevet. Farmor døde d. 21. maj 1971. Jeg kan ikke huske at have været med til begravelsen. Sandsynligvis er familietrådene nok blevet påvirket af, at min mor havde fundet en ny mand at leve sammen med.

Farfar levede til d. 24. marts 1989, og vi havde stadig en vis kontakt til ham, omend besøgene blev færre. De sidste år boede han sammen med familien i et hus i Vivild, og i den tid, hvor vi ikke havde bil, var det vanskeligt. Jeg mener at kunne huske en tur derud i bus – og i hvert fald ved jeg, vi har været der en gang, mens jeg har haft bil.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Ulla-Britt Johansson | Svar 30.12.2011 21:15

Jeg husker godt nor du var med Onkel Paul hjem till mormor og bestefar. Det var mere sjellend att Helle var med og det var kun nor Bitten kom.

Ulla-Britt Johansson | Svar 30.12.2011 21:12

Tack Steen for att du skriver om vores familie, jeg synes godt att det stemmer med mormor og bestefar som de var for mig.

KAREN GRETHE KRISTENSEN | Svar 29.12.2011 23:00

PUHA. JEG HAR GRÆD I ØJNENE VED AT LÆSE JERES ERINDRINGER OM JERES BEDSTEFORÆLDRE. MINE DEJLIGE OG HJERTEVARME FORÆLDRE. HVIS DER ER FLERE OPLYSNINGER, I MANGLE

Steem 30.12.2011 08:40

Kære Karen Grethe. Tak. Takket være Helle, der har min mors gl. fotoalbum, er der nu kommet billeder ind. Har du et bedre af farfar?

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.04 | 19:52

Kære Karen Grethe
Tak. Familje betyder meget!
Kærlig hilsen
Steen

...
11.04 | 21:42

Alene dit valg af musikken går lige ind i mit hjerte.

...
11.04 | 21:39

Hej Steen.
Jeg har lige set og hørt dit slideshow igen og igen, og hver gang får jeg græd i øjnene. Kærlig hilsen til dig og din familie fra Karen Grethe.

...
18.03 | 15:47

Så må du også være min faster Else... Jeg hedder Pia Ragnsvald og er P.o ælste datter ( min mor er Inge Lise) vil gerne høre fra nogen
Hilse pia

...
Du kan lide denne side